Tot op de dag van vandaag is de overgang helaas nog steeds een taboe. Daarom is het belangrijk dat de overgang meer in de spotlight wordt gezet. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken is in 2017 de jaarlijks terugkerende week van de overgang ontstaan met ieder jaar een ander thema. Het thema dit jaar is ‘De overgang in de spreekkamer’.
De overgang in de spreekkamer
Vroeg of laat komt iedere vrouw in de overgang. Bij veel vrouwen begint dit zo rond het 45ste levensjaar en kan wel meer dan 10 jaar duren. Het kan ook al vanaf je 40ste gebeuren, of pas later na je 50ste. Ieder vrouw is hierin uniek. Ook de bijbehorende klachten zijn per vrouw verschillend. Meestal denkt men aan opvliegers, maar vaak gaat de overgang gepaard met verschillende lichamelijke én psychische klachten. Toch worden overgangsklachten regelmatig niet herkend, niet door vrouwen zelf maar ook niet in de spreekkamer.
In de spreekkamer, van bijvoorbeeld je huisarts, bedrijfsarts, of zelfs tijdens een functioneringsgesprek komt de overgang vaak niet ter sprake. Terwijl de overgang jouw functioneren ontzettend kan beïnvloeden. Wij krijgen dagelijks vrouwen in onze praktijken met het label ‘burn-out’ of het label ‘depressie’ terwijl ze eigenlijk last hebben van overgangsklachten. Dat is voor de vrouw, voor jou, natuurlijk vervelend maar óók voor de werkgever. Want aan overgangsklachten is bijna altijd wel iets te doen!
Hoe je ‘de overgang’ dan in de spreekkamer krijgt? Dat is een stukje bewustwording en (h)erkenning.
Overgangsklachten herkennen
Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt tijdens de overgang te maken met overgangsklachten. Door de klachten te herkennen en te erkennen, kun je sneller op zoek gaan naar een oplossing. Daarom willen wij je graag laten zien welke overgangsklachten zoal voorkomen.
Overgangsklachten kunnen we verdelen in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn overgangsklachten die direct veroorzaakt worden door schommelende hormoonspiegels, atypische klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Typische overgangsklachten zijn;
- Onregelmatige menstruatie
- Opvliegers
- Nachtelijke transpiratie
- Vaginale droogheid
- Gespannen borsten
Ook atypische klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang:
- Stemmingswisselingen
- Gewrichts- en spierpijn
- Slapeloosheid
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Urineverlies
- Woede
- Angsten
- Depressiviteit
- Pijn bij het vrijen
Herken jij deze klachten bij jezelf? Of bij een van je werknemers? Maak het bespreekbaar en ga op zoek naar de juiste hulp. Maak bijvoorbeeld eens een afspraak bij ons.
Overgangsklachten op het werk
Gemiddeld genomen komt een vrouw dus rond haar 45ste levensjaar in de overgang. Wij merken dat veel vrouwen door de overgangsklachten hinder ervaren op hun werk.
Wij doen regelmatig onderzoek onder onze cliënten. Wij werken practice based evidence, waardoor wij altijd scherp blijven op de effectiviteit van onze behandelingen. Zo hebben wij een onderzoek gedaan onder cliënten in 2021. Hieruit blijkt dat 79% van de vrouwen aangeeft een verminderde werkefficiëntie te hebben door haar overgangsklachten. Bij 19% van deze vrouwen is het zelfs zo dat ze nauwelijks tot niet in staat zijn om te werken.
Wij vinden dat schrikbarende cijfers. Bij bijna 80% van de werkende vrouwen in de overgang lijden niet alleen de vrouwen maar ook het werk onder de klachten. Terwijl deze klachten zo goed te verminderen zijn. Het is tijd voor verandering!
Wij geven regelmatig trainingen, workshops en webinars voor bedrijven. Voor bijvoorbeeld managers, bedrijfsartsen maar ook voor vrouwelijke werknemers. Zo leren wij de deelnemers klachten te (h)erkennen, het bespreekbaar maken, geven wij tips en informatie over het vervolg: hoe kun je deze klachten oplossen?
Werk jij bij een bedrijf, of ben jij zelf een leidinggevende, waar dit issue wel eens kan spelen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op! Wij kijken graag met je mee wat wij hierin kunnen betekenen!
Overgangsklachten behandelen
Er is echt iets te doen aan overgangsklachten. Ervaar jij last van de overgang en herken jij jezelf in deze klachten? Maak dan eens een afspraak. Wij kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn om overgangsklachten op te lossen. Wij zijn speciaal opgeleid om jou als vrouw te helpen tijdens de gehele overgang. We kijken zowel naar de reguliere als de complementaire geneeskunde, om zo een advies te geven dat bij jou en je wensen past.
De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en een afspraak maak je zelf eenvoudig online. Wil je ook van je overgangsklachten af en een afspraak maken? Bel ons of maak hem zelf via de online webagenda. Blijf niet met vragen of klachten lopen, wij zijn er voor jou!